ΣΗΜΕΡΟΝ

ἐὰν τῆς φωνῆς αὐτοῦ ἀκούσητε, μὴ σκληρύνητε τὰς καρδίας ὑμῶν

Συγκρητισμός Πατριάρχη Μόσχας στη συνάντησή του με τον αγιοταλάχ

 2VSN_9901Με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προσέγγιση μεταξύ νομικών σχολών (mazhab) του Ισλάμ Αγιατολάχ Μουχαμμάντ Αλί Τασχίρι πραγματοποίησε συνάντηση στην κατοικία εργασίας του στο Κρεμλίνο, στις 28 Ιουνίου 2012, ο Πατριάρχης Ρωσίας.

Σημειωτέον ότι ο Αγιατολάχ Τασχίρι επισκέπτεται τη Μόσχα ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας θεολόγων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για να συμμετάσχει στη 8η συνεδρίαση της κοινής Ρώσο-Ιρανικής Επιτροπής Διαλόγου «Ορθοδοξία-Ισλάμ» με θέμα «Θρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μερικές συγκρητιστικές απόψεις του Πατριάρχη:

«Με την προσήλωση του καθενός στην πίστη του και με βάση τις δικές του δογματικές θέσεις ανταλάσσουμε σκέψεις για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και διαπιστώνουμε ότι έχουμε πολλά κοινά. Θέμα, το οποίο τίθεται τώρα από την ημερήσια διάταξη απέδειξε και πάλιν την σύγκλιση απόψεών μας επί του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύγχρονο κόσμο, της σχέσεως των δικαιωμάτων και της ηθικής ευθύνης, της θέσεως των παραδοσιακών αξιών στη ζωή των λαών και της κοινωνίας».

Η Αυτού Αγιώτητα επεσήμανε τη σύγκλιση θέσεων των συμμετεχόντων στο διάλογο στο θέμα αδυναμίας της αποσυνδέσεως των παραδοσιακών αξιών, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών, από τη σύγχρονη κοινωνία,  και ότι αυτές οι αξίες πρέπει αρμονικά να συντονίζονται με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων βοηθώντας στην πνευματική και την πολιτιστική καλλιέργεια του σύγχρονου ανθρώπου και κατευθύνοντας αυτόν προς το καλό του προσώπου και της κοινωνίας.

«Ο σύγχρονος άνθρωπος αναρωτιέται για το καλό και το κακό, και υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά εύτρωτος, συνέχισε ο Ρώσος Προκαθήμενος. Εμείς οι πιστοί δεν αναρωτιόμαστε σχετικά, διότι έχουμε την άνωθεν αποκάλυψη, τις Θείες εντολές οι οποίες αποτελούν για μας κριτήριο της αληθείας. Όσο και έξυπνος να είναι ο άνθρωπος, υποστηρίζουμε ότι ουδεμιά ιδρυθείσα από τους ανθρώπους οργάνωση όποιο κύρος και να απολαμβάνει, δε μπορεί να διεκδικήσει την κατοχή του κριτηρίου της αληθείας. Έχουμε κοινή θέση επί του θέματος και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία του μηνύματός μας στον κόσμο».

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.mospat.ru/gr/2012/06/28/news66928/

Advertisements

29/06/2012 - Posted by | Ισλαμισμός, Οικουμενισμός, Συγκρητισμός | , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s