ΣΗΜΕΡΟΝ

ἐὰν τῆς φωνῆς αὐτοῦ ἀκούσητε, μὴ σκληρύνητε τὰς καρδίας ὑμῶν

Πολυτεχνείο 2011: «Η χούντα δεν τελείωσε το εβδομήντα τρία».

Ξεπερνάει το συμβολικό της χαρακτήρα η σημερινή 38η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου καθώς οι πολίτες όχι μόνο βρίσκονται αντιμέτωποι επί δύο χρόνια με σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και με έναν επιβεβλημένο από την τρόικα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση με μέλος της, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ένα ακροδεξιό κόμμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με χιλιάδες πολιτών να διαδηλώνουν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που του έχουν επιβάλει οι «αγορές» και οι εκπρόσωποί της και να διεκδικούν το δίκιο τους, φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Από το πρωί πολίτες κάθε ηλικίας, άφηναν από ένα  λουλούδι στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του ΕΜΠ. Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε ο υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος “Die Linke” Κλάους Ερνστ, καθώς και αντιπροσωπεία της νεολαίας του Συνασπισμού.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 μ.μ. και στις 2 μ.μ. ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας…

 Η σημερινή επέτειος έχει και μια άλλη διάσταση καθώς το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Μνημονίου κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Η πολυτεχνειακή κοινότητα έχει διαμηνύσει πως θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και θα περιφρουρήσει και φέτος τους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.

Περίπου 700 άτομα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί ανέλαβαν να περιφρουρήσουν τους χώρους του ιστορικού ιδρύματος μέχρι και την ώρα που θα έκλειναν οι πύλες.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επιστρατεύσει περίπου 7.000 αστυνομικούς, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Με εντολή της αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι  έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 1 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 3 μετά το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια.

…Και επεισόδια

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έξω από τη Βουλή και μία ώρα αργότερα πέριξ της αμερικανικής πρεσβείας.

Στη Βασ. Σοφίας, δίπλα στη Βουλή, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ. Έριξαν μολότοφ και η αστυνομία απάντησε με χημικά.

Κοντά στην πλατεία Μαβίλη, ομάδες νεαρών  επιτέθηκαν με πέτρες και νεράντζια κατά των ΜΑΤ και έβαλαν φωτιές σε κάδους αποριμμάτων.  Ακολούθησε ρίψη χημικών από την αστυνομία.

http://www.enet.

18/11/2011 - Posted by | Εθνικά θέματα | , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.